Montessori Sporthal Oost, Amsterdam

1

Montessori Sporthal Oost, Amsterdam (2016-2019)

Herman Hertzberger, Harm Freymuth, Laurens Jan ten Kate, Francesca Caccioli, Tom Vermeer, Jeroa Amanupunnjo, Rebecca Petrani, Martijn Beemsterboer

Het internationaal georiënteerde Montessori Lyceum Oostpoort is door AHH ontworpen en opgeleverd in 2000. Boven de bestaande laagbouw zijn nieuwe sportvoorzieningen gerealiseerd, met onder andere twee grote sportzalen. Het geheel is "als een beest op poten" over het bestaande gebouw heen gezet. De sportfaciliteiten zijn zo al van veraf zichtbaar, ook vanaf de fiets- en wandelroute die langs de spoorweg loopt. Het belang van sport en lichamelijk welzijn wordt hiermee benadrukt: geen ondergeschoven kindje in een bouwdeel achteraf, maar trots en zichtbaar in de schijnwerpers. De nieuwe uitbreiding springt in het oog: van ver is de vloeiende, organische dakvorm te zien. Hiermee krijgt sport in Oostpoort een eigen en fris gezicht. 

Doordat de sportfuncties een eigen entree hebben, hebben ze ook een buurtfunctie. Overdag maakt de school er gebruik van, en 's avonds en in het weekend is voor buurtbewoners de sport altijd dichtbij. Ook daarom heeft de uitbreiding een eigen gezicht gekregen, min of meer los van de school maar toch ook deel ervan.

In samenwerking met BBP is er een zeer duurzaam gebouw van gemaakt: full electric, zonnepanelen, warmtepomp, LED-verlichting, waterbesparende toiletten en bijvoorbeeld nachtverlaging en een weersafhankelijke regeling. Niet alleen aan de installaties is gedacht, ook bij de materialen wordt gelet op de ecologische voetafdruk. Gasloos bouwen heeft de toekomst. We moeten in Nederland overschakelen naar gebouwen waar elektriciteit de energiebron is. 'All electric' dus met bij voorkeur groene stroom. Het Montessori Lyceum Oostpoort neemt hier het voortouw, door niet zomaar sportfaciliteiten te laten bouwen, maar daarin de groene toekomst mee te nemen. En dat mag gezien worden, ook in de aanblik van het gebouw. 

Adres

Polderweg 3, 1093 KL Amsterdam

Bruto vloeroppervlakte

1.624 m2

Opdrachtgever

Stichting Montessori Scholengemeenschap Amsterdam

Samenwerking

Constructeur: Van Rossum

Projectmanagement: ICS Adviseurs

Adviseurs installaties en bouwfysica: bbp advies

Hoofdaannemer: MVB Bouw

Foto's

Teo Krijgsman

234567891011121314