AHH is een veelzijdig Amsterdams architectenbureau met een breed opdrachtenpakket dat varieert van stedenbouwkundige plannen, utiliteitsbouw, culturele gebouwen, onderwijsgebouwen, woningbouw, tot volledig uitgewerkte interieurontwerpen. Het bureau werkt vanuit de centrale gedachte dat een goed ontwerp ruimte creëert waar de gebruiker zich welkom en thuis voelt, wordt gerespecteerd en uitgedaagd.
Wij zijn gespecialiseerd in het vertalen van complexe programma's naar een optimaal gebouwontwerp. Tijdens het ontwerpproces werken we intensief samen met de opdrachtgever, toekomstige gebruikers en professionele adviseurs. Deze werkwijze resulteert in unieke projecten waarin de ambitie van de opdrachtgever goed tot zijn recht komt.
Voorbeelden van recente projecten zijn TivoliVredenburg te Utrecht (2003-2014), MFA de Bron in Amersfoort (2008-2012), MFA De Wijert in Groningen (2013-heden), de nieuwbouw voor de faculteiten Electrical Engineering en Technische Natuurkunde op de TU Eindhoven (2010-2014), MFC de Omnibus in Arnhem (2009-2014), de brede school in Rijswijk (2013-2016) en Twickel College Hengelo (2014-2016).
Het architectenbureau van Herman Hertzberger is in 1958 opgericht in Amsterdam en sindsdien daar gevestigd. Na het begin op de zolder van zijn eigen woning op de Stadhouderskade, huist het bureau achtereenvolgens op de Nieuwe Herengracht, de Vossiusstraat en sinds 1992 in de Amsterdamse Pijp in een voormalig schoolgebouw om de hoek van de Albert Cuypmarkt.
Rode draad door het werk van het bureau vormt de overtuiging dat gebouwd wordt voor het leven in de gebouwen. Het gaat om de wisselwerking van vorm en gebruikers, om wat ze elkaar overbrengen en bij elkaar teweegbrengen en hoe ze elkaar wederkerig in bezit nemen.
Sinds 2015 opereert het bureau onder de naam AHH. Het team bestaat uit gekwalificeerde ervaren architecten en recent afgestudeerden, technici en administratieve medewerkers. De verschillende partners geven op eigen wijze vorm aan zeer diverse ruimtelijke opgaven waardoor een herkenbaar maar veelkleurig portfolio ontstaat.
Het organiseren van de binnenruimte op basis van de STAD ALS RUIMTELIJK MODEL is voor ons een steeds terugkerend thema. Essentieel hierbij is dat al het interne verkeer zich binnen de CENTRALE RUIMTE afspeelt zodat iedereen er telkens weer terecht komt en elkaars paden kruist.
Gezien het feit dat de maatschappij zich in een permanente staat van beweging bevindt, zijn wij van mening dat functionele verandering moet worden beschouwd als een constante factor in alles wat we ontwerpen en bouwen. We kunnen met recht stellen dat FUNCTIONELE FLEXIBILITEIT in de architectuur een belangrijk thema van onze praktijk is, hetgeen we succesvol toepassen in onze projecten.
Wij streven elk gebouw een onderscheidend karakter te geven, welk de IDENTITEIT van de opdrachtgever versterkt. Tijdens het ontwerp- en bouwproces besteden wij bijzondere aandacht aan de relatie met de OPDRACHTGEVER. Deze nauwe SAMENWERKING en voortdurende uitwisseling van standpunten leidt tot een UNIEK RESULTAAT.
Wij kunnen met de wijze van bouwen een belangrijke bijdrage leveren aan de DUURZAAMHEID van onze samenleving. Kiezen voor duurzaamheid is kiezen voor KWALITEIT. In onze ontwerppraktijk onderscheiden wij drie belangrijke aspecten van het ontwerpen vanuit een duurzame gedachte: duurzaamheid van het fysieke van het gebouw, duurzaamheid van het energieontwerp en duurzaamheid in gebruik.
Het begin van het bureau in 1958
In het centrum van Apeldoorn transformeert het voormalige Centraal Beheergebouw tot een unieke woonomgeving.
Onder luid applaus van ouders, opa's en oma's verhuisden de kinderen van de Piramideschool in Rijswijk maandagmorgen vanuit hun oude schoolgebouw naar de fonkelnieuwe brede school.
Het gaat snel met de bouw van het Twickel College Hengelo.