MFA De Wijert, Groningen

MFA De Wijert, Groningen (2013-2017)

Herman Hertzberger, Laurens Jan ten Kate, Dafne Wiegers, Jeroen Baijens, Harm Freymuth

Deze multifunctionele accommodatie (MFA) is het eerste gebouw in Groningen in het 58-jarig bestaan van AHH, en ook het eerste aardbevingsbestendige gebouw. De MFA wordt een krachtige verschijning in de buurt. Aan de Van Iddekingeweg krijgt de MFA een serre over de gehele lengte van de gevel. De ruimte in deze serre is een groot gedeelte van het jaar te gebruiken als extra onderwijs- of verblijfsruimte. De serre is een extraatje dat op eenvoudige wijze is te realiseren, een grote meerwaarde heeft voor de school en een grote uitstraling heeft naar de omgeving. Je ziet het onderwijs plaatsvinden!

De betekenis van een MFA voor de buurt reikt veel verder dan het voor de hand liggend avondgebruik van in dit geval de spelhallen. In een bestaande wijk zorgt de komst van een MFA voor hernieuwd elan, wordt nieuw leven geblazen in sluimerende sociale verbanden en kunnen bewoners trots zijn op hun wijk. Onderwijsruimtes, Forum en sportruimtes kunnen onderling gedeeld worden en met een geringe inspanning voor meer doeleinden geschikt gemaakt worden. Is de MFA zo'n succes dat de leerlingenaantallen gaan stijgen, dan kan het dakterras nog worden omgebouwd tot extra onderwijsruimte.

De gezamenlijke open middenruimte zorgt ervoor dat alle functies van de school met elkaar in verbinding staan: school, Groninger Forum, sport en kinderopvang. Alle ruimtes kunnen afzonderlijk afgesloten worden, maar ook gedeeld of dubbel gebruikt worden voor verschillende doeleinden; dit levert uiteindelijk meer op dan losse gebouwen voor iedere functie. De ruime trappenpartij in deze middenruimte mondt uit in een tribunetrap die gebruikt kan worden als er voorstellingen in het speellokaal plaatsvinden.

"Het ontwerp van AHH is prachtig en voldoet tegelijkertijd aan onze wensen op het gebied van duurzaamheid. Bovendien past het perfect in de omgeving. [...] Samen met de gebruikers zijn we tot deze nieuwe plannen en het bijbehorende concept gekomen. Een mooi voorbeeld van co-creatie dat de gemeente Groningen steeds vaker toepast. Een resultaat om trots op te zijn als onderwijswethouder van Groningen!"
Ton Schroor, wethouder Onderwijs Gemeente Groningen

Adres

Van Iddekingeweg 183, 9721 CG Groningen

Bruto vloeroppervlakte

3.373 m2

Opdrachtgever

Gemeente Groningen