Stedelijk Gymnasium Leiden

Stedelijk Gymnasium Leiden (2006-2009)

Herman Hertzberger, Jeroen Baijens, Martine Drijftholt, Francine van Loon

Deze vestiging van het Stedelijk Gymnasium in Leiden ligt als een vrijstaand paviljoen in het park. Omdat de school geen eigen terrein heeft, is de begane grond zo veel mogelijk teruggebouwd, zodat parkeerruimte en aan de zuidzijde ook een buitenruimte voor leerlingen onder het gebouw overbleef. De afsluitbare klaslokalen vormen de periferie van de verdieping. De ruimte daarbinnen vormt één groot leerlandschap, gearticuleerd door vaste elementen en in domeinen onderverdeeld en gegroepeerd rondom de grote vide van de centrale ruimte die als geheel de functie van aula kan vervullen, waarbij zowel de open trap in het centrum als de rondgaande balustrade van de verdieping als ‘balkons’ kunnen worden gebruikt. Deze organisatie maakt het gebouw tot een basistype van een geheel gangloze school met grote leerpleinen buiten de klaslokalen. Door de verdiepingsvloer gedeeltelijk lager te leggen, had het gebouw aanvankelijk een grote beschutte buitenruimte op het dak.

Adres

Nieuwe Marnixstraat 90, 2316 ES Leiden

Bruto vloeroppervlakte

3.600 m2

Opdrachtgever

Gemeente Leiden

Foto's

Herman van Doorn, Duccio Malagamba en AHH