Studentenhuis Weesperstraat, Amsterdam

Studentenhuis Weesperstraat, Amsterdam (1959-1966)

Herman Hertzberger, Tjakko Hazewinkel, Henk Dicke

De stedenbouwkundige opzet past in de policy van de jaren 50 om langs invalswegen de bebouwing hoger te maken dan in de binnenstad gebruikelijk. De gevraagde wooneenheden voor getrouwde studenten zijn aangegrepen om in de hoogt van het blok een geleding te maken, refererend aan de hoogte van de oude stad en, gevormd door een woongalerijstraat, veel breder dan de bij woningbouw gebruikelijke smalle galerijen. Deze woonstraat zagen wij als een prototype voor voetgangersstraten met bruikbare buitenruimte.

In de door de stedenbouwkundige voorwaarden gesuggereerde winkelgalerijachtige onderbouw werden algemene studentenvoorzieningen ondergebracht. De woonverdiepingen voor studenten - slaap/werkkamers met per wooneenheid een gemeenschappelijke was- en eetruimte - beschikken behalve over gemeenschappelijke wasruimten over een woon/eetruimte met keuken waar in principe gemeenschappelijk gekookt en gegeten wordt. In het gebouw is in de loop der tijd veel veranderd, zo zijn de vrijstaande eet- en kookelementen verdwenen en ook werden kamers samengevoegd. Het betonskelet blijkt zijn geld op te brengen, want anders dan met dragende wanden zorgt dat voor een grote veranderbaarheid.

Van de zeer intensieve uitwerking tot in de kleinste details van het gebouw is thans niet veel meer over, maar heeft indertijd zeer beslist gediend als leerschool die zijn invloed op veel later werk heeft gehad.

In Goed Wonen van 1966 is met een uitgebreid artikel aandacht besteed aan dit project.

Adres

Weesperstraat 3-59, 1018 DN Amsterdam

Opdrachtgever

Stichting Studentenhuisvesting Amsterdam

Foto's

Johan van der Keuken en Herman Hertzberger