Orpheus Theater, Apeldoorn

Orpheus Theater, Apeldoorn (1999-2004)

Herman Hertzberger, Patrick Fransen, Cor Kruter, Dickens van de Werff, Pieter Benschop, Ariënne Matser, Kim de Man, Marijke Teijsse, Wing Ung

Met het ontwerp voor de nieuwbouw van een concert - en muziektheaterzaal, foyer, theater café en uitbreiding van congresfaciliteiten en de renovatie van de bestaande schouwburg, congrescentrum en restaurant van Orpheus gaan nieuw en bestaand samen. Het gebouw heeft een vrije ligging in een met grote bomen omzoomd gebied, waarbij het bestaande gebouw met de entree en foyer aan de stadszijde is gelegen, de nieuwbouw is omgeven door een ruime vijver aan de zijde van de Veluwe. Door de vloeiende onderlinge aansluiting kon zowel in materiaal als in vorm naar contrast worden gestreefd. In het ontwerp zijn de ruimtes van de foyers met elkaar verbonden. Zo ontstaat een straat door het gebouw waaraan alle publieksfuncties zijn gelegen. Deze biedt de bezoekers uitzicht op de omgeving, verbindt de twee entrees, en toont aan voorbijgangers uitnodigend de foyers. De beide toneeltorens en aanliggende volumes worden samengebracht onder het gekromde dak van de grote zaal.

Adres

Churchillplein 1, 7314 BZ Apeldoorn

Bruto vloeroppervlakte

14.000 m2 (9.500 m2 nieuwbouw, 4.500 m2 renovatie)

Opdrachtgever

Theater & Congres Orpheus

Foto's

Herman van Doorn, Maarten Sprang en Ruud Ploeg