TivoliVredenburg, Utrecht

TivoliVredenburg, Utrecht (2003-2014)

Herman Hertzberger, Patrick Fransen, Geert Mol, Jeroen Baijens, Joeri Apontoweil, Tom Bergevoet, Maartje Nuy, Ilse Bakker, Freke Schalken, Cor Kruter, Francine van loon, Jan van de Berg, Henk de Weijer, Paul van Dijk, Sander Monteiro, Stephanie Lama, Wing Ung, Marijke Teijsse, Roos Eichhorn, Carloes Pollemans, Lars Zwirs, Arianne du Clou, Tim Cannock

De stad Utrecht wilde het ruim 30 jaar oude Muziekcentrum Vredenburg uitbreiden tot een "Muziekpaleis". Van het oorspronkelijke gebouw wenste men de grote zaal, vermaard om zijn vormgeving en akoestiek, te behouden. De aanleg van de nieuwe Catharijnesingel was voor AHH een uitgesproken kans het nieuwe muziekcentrum hier naar te richten en juist hier ook de terrassen te maken. TivoliVredenburg werkt zo als katalysator binnen het nieuw te ontwikkelen stationsgebied. Omwille van een hoogwaardig binnenstadsgebied hebben we voorgesteld de hele expeditie ondergronds af te wikkelen. TivoliVredenburg is hét nieuwe culturele gebouw voor de stad Utrecht, maar ook voor Nederland.

TivoliVredenburg bevat behalve de bestaande grote zaal (1.700 personen) een zaal voor popconcerten (2.000 personen) en verder zalen voor kamermuziek, jazz en een zogenaamde cross-overzaal. Dit ontwerp is tot stand gekomen door een samenwerkingsverband tussen AHH, NL Architects, Thijs Asselbergs architectuurcentrale en Jo Coenen & Co. Was het voormalige Vredenburg onderdeel van het winkelcentrum Hoog Catharijne, het nieuwe TivoliVredenburg is een vrijstaand, speciaal voor muziek te gebruiken gebouw.

Adres

Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht

Bruto vloeroppervlakte

31.000 m2 (21.500 m2 nieuwbouw, 9.500 m2 renovatie)

Opdrachtgever

Gemeente Utrecht

Foto's

Herman van Doorn, Juri Hiensch en Luuk Kramer