Brandweerkazerne Zwolle

Brandweerkazerne Zwolle (2003-2007)

Laurens Jan ten Kate, Harm Freymuth, Wouter van Alebeek, Arjan Simons

Het ontwerpteam van de nieuwe brandweerkazerne van Zwolle kreeg bij de start de volgende opdracht mee: het moet een gebouw worden met een uitstraling naar de samenleving dat laat zien dat de brandweer een kwalitatief hoogwaardige, transparante organisatie is die er is voor de burgers van de stad. Een gebouw dus met een ‘open’ uitstraling zodat zichtbaar wordt wat er gebeurt.

Deze heldere mission statement was voor ons een inspirerend uitgangspunt dat wij als volgt hebben vertaald in een ruimtelijk ontwerp. De wens dat men elkaar makkelijk, op een natuurlijke wijze zou ontmoeten heeft erin geresulteerd dat alle binnenfuncties in één groot en open volume zijn ondergebracht dat op vier pijlers zweeft boven de garage. Hier bevinden zich alle kantoren, het restaurant, de 24-uursdienst (incl. de slaapvertrekken) de sportzaal en de fitness. Door middel van meerdere vides, open werkeilanden en glazen wanden is het onderlinge contact gewaarborgd en ontstaat de gewenste ruimtelijkheid. Door ook de sportzaal in dit volume onder te brengen wordt deze voor de gehele organisatie toegankelijk en ontstaat een moderne werkomgeving met vele mogelijkheden.

Adres

Marsweg 39, 8013 PE Zwolle

Bruto vloeroppervlakte

6.600 m2

Opdrachtgever

Gemeente Zwolle

Foto's

Jeroen Musch

BEGANE GROND